Ekonomi

Materyalistler bölgenin yeniden imarına hazır

Nurdoğan ARSLAN ERGÜN

İkmal noktasındaki şubelerin kapasiteleri hakkında bilgi alan Kurum, inşaat malzemeleri fiyatlarının artmaması konusunda da uyarılarda bulundu. Toplantıya davet edilen İMSAD, AGUB, AYSAD, PÜKAD, İZODER ve TUKDER gibi iş makinaları dairesi temsilcileri dairelerinin kapasitelerini değerlendirdi.

Hazır beton, çimento, demir çelik ve izolasyon malzemeleri gibi alanlarda mevcut kapasite talebi karşılarken, bölgedeki hasarlı agrega tesislerinin acilen onarılması ile bu alandaki ihtiyaç karşılanacak. Şube yetkilileri çok zor olmadıkça fiyat artışı yapılmayacağını, hatta bölgeye özel indirim yapılabileceğini söylüyor.

Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, “Türk inşaat malzemeleri sektörü olarak 200 bin konutun yapım sürecinde ihtiyaç duyulan malzemeleri, kapasite ve kalite olarak fazlasını karşılama potansiyeline sahibiz. Bölümümüz potansiyeli, üretim kapasitesi, iş kalitesi ve maliyet yapısı ile beyin sarsıntısı yaralarını saracak imkanlara sahiptir. Bizim talebimiz uyumumuzu artırmak” dedi.

Hazır betonda sorun yok

Türkiye Hazır Beton Birliği Yürütme Konseyi Başkanı Yavuz Işık, toplantıda kapasiteler ve fiyat istikrarının ele alındığını belirterek, bölgedeki agrega tesislerinin ilk etapta zarar görmesi nedeniyle agregada sorun yaşanabileceğine işaret etti. Işık, “İl etabında 270 bin konut, ikinci etapta ise 250 bin konut yapılacak. Bunların dışında altyapı çalışmaları da var. Yine kamu çalışmaları devam edecek. Çimento noktasında sıkıntı yok, bölgede 10 adet çimento fabrikası var. Somut noktada orada 51 üyemiz var. Toplam 112 tesis bulunmaktadır. Bu tesislerin bir kısmı hasar gördü ve yıkıldı. Ama çok yakında onarılacaklar. Mevcut birinci el konut üretimine 600 bin ek konut üretimi gelecek. Kapasiteleri gözden geçirmemiz gerekecek.

İlk yıl 270 bin konuta yaklaşık 20 milyon metreküp, ikinci yılda 250 bin konut için 17,5 metreküp olmak üzere toplam 37,5 milyon metreküp beton gerekecek. Hem oradaki tesisler hem de kurulacak tesisler bu ihtiyacı karşılayabilecek” dedi. Fiyatla ilgili olarak Işık, “Çimento, işçilik ve akaryakıtta yüzde 60 maliyet artmıyorsa biz niye fiyatı artıralım?” yorumunu yaptı.

Kapasite kullanım oranı izolasyonda artacak

İzolasyon ekipmanları alanındaki üretim kapasitesinin talebi karşılamaya yeteceğini söyleyen İZODER Lideri Emrullah Eruslu, “Isı yalıtımında 50 milyon metreküp üretim kapasitemiz var. Ama üretim 20 milyon metreküp. Atıl kapasiteler devreye girecektir.

Ama bu biraz zaman alacak. Su yalıtımında kapasitesi 350 milyon metrekare, üretimi ise 125 milyon metrekare. Kapasite kullanımı yüzde 40 civarında. Üyelerimizle görüştük, tedarik noktasında sıkıntı yaşanmayacak, kapasite kullanım oranları (CCO) artırılacak. Eruslu, departmandaki üretimin ilk etapta yüzde 15-20 artacağını tahmin etti. Fiyat konusunda da hassas olduklarına işaret eden Eruslu, çok sıra dışı bir durum olmadıkça fiyat artışı yapmayacaklarını söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu